Brewguide - Het beste uit jouw koffiebonen

Hoe haal je het meeste uit je verse koffie!

Vuistregel: Sterkere/slappere koffie? meer/minder koffie/water of fijner/grover malen

Maalgraad advies: 

Espresso maling: Espressomachine, Aeropress en Mokkapotje/Percolator
Filter maling: Snelfilter-apparaat, Mokkamaster, Chemex, Cafetiére/French Press, V60

Snelfilter: 

Benodigdheden: Snelfilterapparaat, koffiefilters, weegschaal en eventueel een bonenmaler.

 Ratio koffie/water: 60 g/l.

 

Recept 500 ml:

  • Vul het snelfilterapparaat met 500 ml water en stop de filter in de filterhouder.
  • Spoel het filter door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en is de kan voorverwarmd.
  • Maal 30 gr koffie medium (suiker) en doe dit in de filter.
  • Zet de machine aan en wacht tot deze klaar is.
  • Geniet!

Mokkapotje/Percolator:

Benodigdheden: Mokkapotje/Percolator, fornuis, weegschaal en eventueel een bonenmaler.

Ratio koffie/water: 200 g/l (of het bakje vol met koffie en het water tot aan het drukventiel)

Recept:

  • Vul het filterbakje met fijngemalen koffie (iets fijner dan tafelzout). 
  • Vul het onderstel met water, tot aan het drukventiel.
  • Doe het filterbakje in het onderstel en schroef het bovenste deel erop.
  • Zet het mokkapotje op een laag/middel hoog vuur/warmtebron met de deksel open.
  • Koffie zal vanzelf in het bovenste gedeelte komen, als je een borrelend geluid hoort is het klaar.
  • Geniet!

Chemex: 

Benodigdheden: Chemex, Chemex filters, waterkoker, weegschaal, timer en evt bonenmaler.

Ratio koffie/water: 60 g/l.

 

Recept 500 ml:

  • Doe de filter in de chemex en spoel deze door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en is de chemex voorverwarmd.
  • Maal 30 gram koffie medium grof, of weeg 30 gram gemalen koffie af.
  • Haal het water uit de chemex en doe de koffie in het filter, schud even zodat het goed verdeeld is.
  • Kook ± 500 ml water
  • Giet 50-75 gr water op en laat dit 30 sec. staan.
  • Schenk nu de rest van het water op, aanvullend tot 500 ml.
  • Giet het water op in cirkels van binnen naar buiten, zodat alle koffie goed nat wordt.
  • Laat de koffie doorlopen in ongeveer 2:30-3:30.
  • Geniet!

Cafetière/french press: 


Benodigdheden: cafetière, waterkoker, weegschaal, timer en evt bonenmaler.

Ratio koffie/water: 75 g/l.

Recept 500 ml:

  • Doe 35-40 gram grof gemalen koffie in een voorverwarmde cafetière
  • Giet er 500ml net niet kokend water op.
  • Roer na 1 minuut de koffie door (breek de korst)
  • Haal de caffetiere van de weegschaal en doe de bovenkant er op
  • Na 4 minuten kun je de filter langzaam door de koffie duwen
  • Schenk alle koffie uit
  • Geniet 😋

Hario V60: 

Benodigdheden: V60, V60 filters, kan, waterkoker, weegschaal, timer en evt bonenmaler. 

Ratio koffie/water: 60 g/l.

Recept 500 ml:

  • Doe de filter in de V60 en spoel deze door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en is de V60 voorverwarmd.
  • Maal 30 gram koffie medium (suiker), of weeg 30 gram gemalen koffie af.
  • Haal het water uit de V60 en doe de koffie in het filter, schud even zodat het goed verdeeld is.
  • Kook ± 500 ml water
  • Giet 50-75 gr water op en laat dit 30 sec. staan.
  • Schenk nu de rest van het water op, aanvullend tot 500 ml, eventueel in meerdere etappes.
  • Giet het water op in cirkels van binnen naar buiten, zodat alle koffie goed nat wordt.
  • Laat de koffie doorlopen in ongeveer 2:30-3:30.
  • Geniet!

Aeropress: 

Benodigdheden: Aeropress, Aeropress filters, kan/mok, waterkoker, weegschaal, timer en eventueel bonenmaler.

Ratio koffie/water: 100 g/l

 

Recept standaard:

  • Doe de filter in de houder en schroef deze op de Aeropress en zet de Aeropress op de kan/mok.
  • Spoel het filter door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en zijn de Aeropress en de kan/mok voorverwarmd.
  • Doe 15-20 gr fijn (tafelzout) gemalen koffie in de Aeropress.
  • Kook water, start de timer en doe 200 gr water in de Aeropress.
  • Roer door de koffie en stop de piston erin zodat de Aeropress afgesloten is.
  • Begin na 1 minuut rustig op de piston te drukken zodat de koffie door het filter gaat.
  • Stop als je lucht door het filter hoort gaan (sissen).
  • Geniet!

Recept inverted:

  • Doe de piston ±1 cm in de Aeropress en zet deze op zijn kop op de weegschaal.
  • Doe 15-20 gr fijn (tafelzout) gemalen koffie in de Aeropress. 
  • Kook water, start de timer en doe 200 gr water in de Aeropress.
  • Roer de koffie even goed door.
  • Doe ondertussen de filter in de filterhouder en spoel deze door met kokend water.
  • Na 1:30 roer de koffie nog eens goed door en schroef de filterhouder op de Aeropress.
  • Draai deze vervolgens om en zet hem op de kan/mok en duw de piston door.
  • Stop als je lucht door het filter hoort gaan (sissen).
  • Geniet!