Brewguide - Het beste uit jouw koffiebonen
Hoe haal je het meeste uit je verse koffie!
Maalgraad advies:
Espresso maling: Espressomachine, Aeropress en Mokkapotje/Percolator
Filter maling: Snelfilter-apparaat, Mokkamaster, Chemex, Cafetiére/French Press, V60
Snelfilter:
Benodigdheden: Snelfilterapparaat, koffiefilters, weegschaal en eventueel een bonenmaler.
Ratio koffie/water: 60 g/l.
Recept 500 ml:
- Vul het snelfilterapparaat met 500 ml water en stop de filter in de filterhouder.
- Spoel het filter door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en is de kan voorverwarmd.
- Maal 30 gr koffie medium (suiker) en doe dit in de filter.
- Zet de machine aan en wacht tot deze klaar is.
- Geniet!
Mokkapotje/Percolator:

Benodigdheden: Mokkapotje/Percolator, fornuis, weegschaal en eventueel een bonenmaler.
Ratio koffie/water: 200 g/l (of het bakje vol met koffie en het water tot aan het drukventiel)
Recept:
- Vul het filterbakje met fijngemalen koffie (iets fijner dan tafelzout).
- Vul het onderstel met water, tot aan het drukventiel.
- Doe het filterbakje in het onderstel en schroef het bovenste deel erop.
- Zet het mokkapotje op een laag/middel hoog vuur/warmtebron met de deksel open.
- Koffie zal vanzelf in het bovenste gedeelte komen, als je een borrelend geluid hoort is het klaar.
- Geniet!
Chemex:

Benodigdheden: Chemex, Chemex filters, waterkoker, weegschaal, timer en evt bonenmaler.
Ratio koffie/water: 60 g/l.
Recept 500 ml:
- Doe de filter in de chemex en spoel deze door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en is de chemex voorverwarmd.
- Maal 30 gram koffie medium grof, of weeg 30 gram gemalen koffie af.
- Haal het water uit de chemex en doe de koffie in het filter, schud even zodat het goed verdeeld is.
- Kook ± 500 ml water
- Giet 50-75 gr water op en laat dit 30 sec. staan.
- Schenk nu de rest van het water op, aanvullend tot 500 ml.
- Giet het water op in cirkels van binnen naar buiten, zodat alle koffie goed nat wordt.
- Laat de koffie doorlopen in ongeveer 2:30-3:30.
- Geniet!
Cafetière/french press:

Benodigdheden: cafetière, waterkoker, weegschaal, timer en evt bonenmaler.
Ratio koffie/water: 75 g/l.
Recept 500 ml:
- Doe 35-40 gram grof gemalen koffie in een voorverwarmde cafetière
- Giet er 500ml net niet kokend water op.
- Roer na 1 minuut de koffie door (breek de korst)
- Haal de caffetiere van de weegschaal en doe de bovenkant er op
- Na 4 minuten kun je de filter langzaam door de koffie duwen
- Schenk alle koffie uit
- Geniet 😋
Hario V60:

Benodigdheden: V60, V60 filters, kan, waterkoker, weegschaal, timer en evt bonenmaler.
Ratio koffie/water: 60 g/l.
Recept 500 ml:
- Doe de filter in de V60 en spoel deze door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en is de V60 voorverwarmd.
- Maal 30 gram koffie medium (suiker), of weeg 30 gram gemalen koffie af.
- Haal het water uit de V60 en doe de koffie in het filter, schud even zodat het goed verdeeld is.
- Kook ± 500 ml water
- Giet 50-75 gr water op en laat dit 30 sec. staan.
- Schenk nu de rest van het water op, aanvullend tot 500 ml, eventueel in meerdere etappes.
- Giet het water op in cirkels van binnen naar buiten, zodat alle koffie goed nat wordt.
- Laat de koffie doorlopen in ongeveer 2:30-3:30.
- Geniet!
Aeropress:

Benodigdheden: Aeropress, Aeropress filters, kan/mok, waterkoker, weegschaal, timer en eventueel bonenmaler.
Ratio koffie/water: 100 g/l
Recept standaard:
- Doe de filter in de houder en schroef deze op de Aeropress en zet de Aeropress op de kan/mok.
- Spoel het filter door met kokend water, zo voorkom je papier smaak in je koffie en zijn de Aeropress en de kan/mok voorverwarmd.
- Doe 15-20 gr fijn (tafelzout) gemalen koffie in de Aeropress.
- Kook water, start de timer en doe 200 gr water in de Aeropress.
- Roer door de koffie en stop de piston erin zodat de Aeropress afgesloten is.
- Begin na 1 minuut rustig op de piston te drukken zodat de koffie door het filter gaat.
- Stop als je lucht door het filter hoort gaan (sissen).
- Geniet!
Recept inverted:
- Doe de piston ±1 cm in de Aeropress en zet deze op zijn kop op de weegschaal.
- Doe 15-20 gr fijn (tafelzout) gemalen koffie in de Aeropress.
- Kook water, start de timer en doe 200 gr water in de Aeropress.
- Roer de koffie even goed door.
- Doe ondertussen de filter in de filterhouder en spoel deze door met kokend water.
- Na 1:30 roer de koffie nog eens goed door en schroef de filterhouder op de Aeropress.
- Draai deze vervolgens om en zet hem op de kan/mok en duw de piston door.
- Stop als je lucht door het filter hoort gaan (sissen).
- Geniet!